Η ένωση καλλιτεχνών "NAUTE" παρουσιάζει την έκθεση με θέμα "Ρίζες" στη Βασιλική του Αγ. Μάρκου από 1 έως 7 Νοεμβρίου 2006.

 

Βασιλική Αγ. Μάρκου, ΗΡΑΚΛEΙΟ

1-7 Νοεμβρίου 2006

Με την συμμετοχή της κας Marie Deparis, κριτικός τέχνης, Παρίσι - Γαλλία

Ώρες Λειτουργίας :

9:00 π.μ.. - 1.30 μ.μ. & 6:00 – 9:00 μ.μ (εκτός Κυριακής)Σάββατο 9:00 –1.00 π.μ.

 

Πρόγραμμα :

Τετάρτη, 1 Νοεμβρίου. 2006

18:00 Εγκαίνια στο χώρο της έκθεσης

19:30 Επισημη Δεξίωση με ζωντανή μουσική: Δημήτρης Σφακιανάκης, πίανο, Μαρία Φανουράκη, φωνή.

Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2006

19:00 Ζωντανό Δρώμενο  από τον Francis Willm θα κάνει ένα σχόλιο πάνω στην καταναλωτική μας κοινωνία και τα σκουπίδια της σε ένα διαφορετικό fashion show.

«Ρίζες» στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου
    Ο Naute προσκαλεί τους θεατές να συμμετέχουν προβάλλοντας τις δικές τους ΄ρίζες΄. Για το λόγο αυτό, στο χώρο της έκθεσης θα υπάρχουν κάρτες όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να γράψουν τις δικές τους ιδέες και σκέψεις.
    "Όπως κάθε σημαντική προσπάθεια, η ένωση καλλιτεχνών "Naute" έχει δεσμευθεί σε ένα διπλό ταξίδι: από τη μία, για μια συνάντηση σύγχρονης τέχνης εντός και εκτός συνόρων, κι από την άλλη συμπλέκει τις συλλογικές μνήμες από τις "ρίζες" μας". Η ιδέα για την εξερεύνηση της αίσθησης που μπορεί να πάρει για τον καλλιτέχνη του σήμερα η λέξη "ρίζες" είναι πλούσια και πολύτιμη. Βγάζει στο φως την ποικιλομορφία των υπαρχόντων προσεγγίσεων και μπορεί ίσως να ανακαλύψει κοινές βάσεις, ανάμεσα στην καταγωγή και τον πολιτισμό.
    Ανάμεσα στα έργα, μπορείς να ξεχωρίσεις -μια επίκληση στην κοσμική προέλευση. Αλλού, οι αισθήσεις μέσα από μία επεξεργασία που θυμίζει Προυστ, μας επαναφέρουν στα προσωπικά μας θεμέλιά μας. Πιο πέρα, προβάλλεται η σημερινή καθημερινότητα, όπου οι "ρίζες" διαμορφώνονται για το μέλλον. Αλλού ο μύθος, τρέφει ένα αιώνιο ρίζωμα και το δέντρο σαν σύμβολο -εάν είναι, δηλώνεται ρεαλιστικά.
    Αλλά το να θέλουμε να δείξουμε πώς οι "ρίζες" εμπνέουν καλλιτέχνες του σήμερα, είναι σαν να δείχνουμε επίσης πώς η σύγχρονη τέχνη, σαν τέχνη του σήμερα, καταχωρείται στην ιστορία και στην ιστορία της τέχνης και πως, ως τέτοια υπάρχει απαραίτητα, σαν μια ανασκόπηση της μνήμης. Είναι να ψάξει κάποιος να καταλάβει τελικά, σε τι προϋποθέσεις ή πολιτιστικά θεμέλια, αναπτύσσεται η τέχνη του σήμερα και του αύριο.
    Αυτή η εξαιρετική έκθεση παρουσιάζει ένα ευρύ πρόγραμμα που θα γεμίσει χωρίς καμία αμφιβολία τον καθένα με κέφι! Δεν μπορεί παρά να χαιρετήσουμε αυτήν την πρωτοβουλία που επιβεβαιώνει, με πρωτότυπο τρόπο τις βαθιές σχέσεις που υφαίνουν από πάντα τους ανθρώπους, για εκείνους από μας που πιστεύουν στην πραγματικότητα της ενωμένης Ευρώπης παρά την ανομοιομορφία της.
    Για την ένωση Naute, που διοργανώνει το γεγονός, η ποικιλομορφία ήταν απαίτηση, ένα πνεύμα δημιουργίας, μια 'διασταύρωση των βλεμμάτων', μια ανάγκη. Ζωγραφικές, γλυπτική, φωτογραφίες, χαρακτικά, κατασκευές, βίντεο αρτ και δρώμενα ... όλοι οι τρόποι εικαστικής έκφρασης είναι παρόντες για να πουν με κάθε τρόπο πως, 'ο πολιτισμός μας είναι το άθροισμα όλων των πρώτων πολιτισμών'. Από εδώ ή αλλού, Ελλάδα ή Γαλλία, η "Ρίζες" προτρέπουν το θεατή να μετατοπίσει την οπτική του γωνία, κατανοώντας, κατευθείαν μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών, το σύγχρονο κόσμο, όπως βιώνεται, εδώ, διαφορετικά, αλλού."

   

Marie Deparis Paris, κριτικό τέχνης, Παρίσι, Γαλλία Οκτώβριος 2006

Συμμετέχουν 35 καλλιτέχνες από Ελλάδα, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο και ΗΠΑ. Αικατερίνη Γεωργαντά, Alain Bazin, Αρετούσα Ιερονυμάκη, Ava Orphanoudakis, Γιούλη Bολανάκη, Celine Creniaut, Christina Howser-Smith, Cyrille Lamart, Ειρήνη Κεράκη, Ελένη Γιαννουδάκη, Ελένη Παντατοσάκη, Ellen Weijers-Gigourtaki, Etienne Baxter, Ευτύχης Παλλήκαρης, Isabelle Bradfer-Burdet, Κώστας Παγωμένος, Κώστας Λαμπράκης, Louise Gigante, Michel Schumacher, Μαίρη Κανακάκη Καρουζάκη, Μανώλης Στυλιανάκης, Mάνος Ποντικάκης, Μαρία Σερζετάκη, Μάρτζυ Γερογιαννάκη, Μιχάλης Τζανετής, Nathacha, Πόπη Κουτεντάκη, Sabine Cogniaux, Sandra Ginllinger, Sylvie Kaptur Gintz, Thierry Schoenenwald, Francis Juraszek, Francis Willm, Welmoed Schmidt, Χριστίνα Χατζηντεβέ

Επαφές : Ms Mary-Jane Schumacher, Υπεύθυνη του όλου  προγράμματος. Ms Etienne Baxter, Πρόεδροςκ. Κωνσταντίνος Λαμπράκης , Υπεύθυνος των οικονομικών.

imageimageimageimageimageimageimageimage

«Ρίζες»

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Η Έκθεση θα αποκάλυψη την  πολιτιστική ταυτότητα καθώς και τις  προσωπικές εμπειρίες

 

  Σκοπός αυτής της Έκθεσης  είναι να αποκαλύψει και να εκφράσει σκέψεις, συναισθήματα και πεποιθήσεις από τον μέσα και τον έξω κόσμο των καλλιτεχνών. Πρόκειται για μια έρευνα με πεδίο εξερεύνησης σε κοινωνικές, πολιτιστικές, πολιτικές, θρησκευτικές και περιβαλλοντολογικές επιρροές καθώς επίσης και ιστορικές και μυθολογικές αναδρομές, που προσάπτονται στις παγκόσμιες ανησυχίες και ερωτήσεις.

"(...) Και ο φιλότεχνος έχει την δυνητική ευχέρεια να διαπιστώσει ότι για το κάθε θέμα, μπορεί να έχει σωστή ιδέα και άποψη και κάποιος άλλος. Και εδώ επικεντρώνεται η συλλογική προσφορά της ομάδας – NAUTE (...) Είναι μία έκθεση που πρέπει να δούν οι φιλότεχνοι."

Eφημεριδα ΜεσογειοςΠ.Χ. Καράμπελας. Κριτικός τέχνης Ηράκλειο 5/11/06

Επισημη Δεξίωση με ζωντανή μουσική:Δημήτρης Σφακιανάκης, πίανο, Μαρία Φανουράκη, φωνή.

EXIT 10-17/11.2006 Number 024, page 18

Designer 2006 Events supported by Asmani Art Center

Galerie des artistes de Naute

 


ΤΥΠΟΣ / ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ

ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ 31/10/2006

Η ΤΟΛΜΗ 31/10/2006

ΠΑΤΡΙΣ 31/10/2006

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ 1/11/2006

ΠΑΤΡΙΣ 3/11/2006, P. 21.

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - 5/11/2006 Παρουσιαση απο τον Μ.Χ. ΚΑΠΑΜΠΕΛΑ

Η ΤΟΛΜΗ 5/11/2006

EXIT 10-17/11.2006 Number 024, page 18